Η χρήση εμβολιασμένων σποροφύτων στο αγγούρι

Ο εμβολιασμός στο αγγούρι 

Τα πλέον διαδεδομένα υποκείμενα  αγγουριού στην χώρα μας είναι interspecific υβρίδια C . maxima x C. moschata , τα οποία ονομάζονται από τους παραγωγούς  «πασατέμποι»  . Τα υβρίδια αυτά συνήθως μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε άλλα Κολοκυνθοειδή (καρπούζι  , πεπόνι ) . Τα υποκείμενα αυτής της κατηγορίας έχουν επικρατήσει στον εμβολιασμό του αγγουριού γιατί προσφέρουν ένα αρκετά εύρωστο ριζικό σύστημα με ανοχή στο φουζάριο (Fusarium oxysporum f.sp. radicis cucumerinum )  , που είναι και ένα από τα σημαντικότερά παθογόνα εδάφους για το αγγούρι , καθώς και μερική ανοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες . (Εικόνα 3)

Μια άλλη κατηγορία υποκειμένων που χρησιμοποιούνται στο αγγούρι είναι υποκείμενα του είδους C. moschata. Η χρήση των υποκειμένων αυτών , που ξεκίνησε από την Ιαπωνία , γίνετε γιατί προσφέρουν στον καρπό μια ιδιαιτερότητα . Ο καρπός  , εξαιτίας της μειωμένης απορρόφησης συγκεκριμένων ιχνοστοιχείων από το έδαφος π.χ. του Πυριτίου (Si) , δεν έχει έντονα το χαρακτηριστικό «χνούδι» που έχουν άλλοι καρποί από φυτά εμβολιασμένοι σε τυπικά υποκείμενα C . maxima x C. moschata , με αποτέλεσμα να είναι πιο γυαλιστερός (bloomless)  . Βέβαια η χρήση αυτών των υποκειμένων είναι αρκετά περιορισμένη στη χώρα μας κυρίως λόγο της χαμηλής ευρωστίας και ανοχής σε ασθένειες σε σχέση με τα υποκείμενα C . maxima x C. moschata . Η έρευνα στον  συγκεκριμένο τύπο υποκειμένων συνεχίζεται προκειμένου να βρεθεί κάποιο που να συνδικάζει  τα πλεονέκτημα ενός «πασατέμπου» (συνέχεια παραγωγής , ανοχή σε ασθένειες) με αυτά ενός  C. moschata (γυαλάδα, ποιότητα καρπού).

 

Νίκος Δελημπαλταδάκης

Υπεύθυνος πειραματισμού & ανάπτυξης κηπευτικών

Μοιραστείτε: