ΠΡΩΙΜΟΤΗΤΑ Αξία λοιπόν ή υπεραξία

Υπάρχουν ενέργειες στην επιχειρηματικότητα που επιφέρουν κέρδη και άλλες που προκαλούν ζημιές. Αυτό σαν προσδοκία συμβαίνει στην ελεύθερη αγορά και καθήκον του καθενός που επιχειρεί είναι να φροντίζει να ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες ζημιάς.

Στην αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα ισχύει ακριβώς το ίδιο  και ίσως επειδή είναι μια δράση που έχει σχέση με εξωγενείς παράγοντες πέραν από την δυνατότητα της ανθρώπινης παρέμβασης, όπως τα καιρικά φαινόμενα , τα ποσοστά κίνδυνου είναι εμφανώς αυξημένα.

Όμως έχοντας αυτό σαν δεδομένο θα πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας σε δράσεις που  δεν εμπεριέχουν την έννοια της ζημιάς στην εφαρμογή τους.

Μια τέτοια δράση και όσον αφορά την μεγαλύτερη εντατική ποτιστική καλλιέργεια στην χωρά μας δηλαδή την καλλιέργεια του βαμβακιού ,είναι η στροφή στις πρώιμες ποικιλίες και στις παρακάτω γραμμές θα προσπαθήσω ίσως για πρώτη φορά να αποδείξω ότι είναι μια δράση που έχει μόνο κέρδη και οφέλη.

Ξεκινώντας από μια σταθερή βάση ότι μια σπορά βαμβακιού γίνεται πάντα στις ιδίες ημερομηνίες με βάση τις καιρικές συνθήκες, τον τύπο του εδάφους και το μικροκλίμα της κάθε περιοχής, έχουμε σαν δεδομένο ότι είτε είναι πρώιμη είτε μεσοπρώιμη ή όψιμη η ποικιλία, υπάρχει η ιδιά αφετηρία. Έτσι λοιπόν  η σπορά γίνεται στις ιδίες περίπου ημέρες και κάτω από τις ιδίες συνθήκες.

Αυτό λοιπόν που πρέπει να αξιολογηθεί είναι η περίοδος συγκομιδής βάση του κύκλου της κάθε ποικιλίας.

Δεδομένης  της ιδίας σποράς  η πρώιμη ποικιλία θα έχει ανθοφορία πιο νωρίς που σημαίνει καρπόδεση πιο νωρίς που σημαίνει ωρίμανση και φυσικά συγκομιδή πιο νωρίς. Σε μια καλλιέργεια που κατά την άποψή μου δεν είναι τόσο υδροβόρα, όπως κατά καιρούς έχει περιγραφεί από διάφορους μη ειδικούς, η οικονομία νερού παίζει σημαντικότατο ρολό όχι μόνο από οικονομικής πλευράς αλλά και από πλευράς αποθεμάτων του υδροφόρου ορίζοντα. Συνεπώς το κέρδος είναι η οικονομία σε χρήμα και το όφελος η οικονομία σε αποθέματα.

Αυτό παράλληλα σημαίνει μικρότερο κύκλο εργασιών αρά μικρότερη ανθρώπινη παρέμβαση με ότι συνεπάγεται σε ώρες εργασίας και μεροκάματα.

Πάμε τώρα στο κεντρικότερο πλεονέκτημα της πρωιμότητας που είναι η συγκομιδή. Η συγκομιδή του βαμβακιού παλαιοτέρα με τις ποικιλίες μεγάλου κύκλου ξεκινούσε στις αρχές του δεύτερου δεκαήμερου του Οκτωβρίου  και υπήρχαν και χρονιές που ολοκληρωνόταν μετρά τα μέσα Νοέμβριου. Σε αυτή την περίπτωση ο κίνδυνος της όποιας ποιοτικής υποβάθμισης ήταν πολύ αυξημένος λόγω των καιρικών συνθηκών και από την άλλη πλευρά και η μείωση της πραγματικής παραγωγής, μιας και το τελικό προϊόν πάντα φθείρει ποσοτικά από άσχημες καιρικές συνθήκες. Και αυτός ο κίνδυνος παραμένει σχεδόν στα ιδιά επίπεδα  και με τις σημερινές όψιμες ποικιλίες, σε αντίθεση με τις πρώιμες που το συγκριτικό πλεονέκτημα του μικρότερου κύκλου μειώνει σημαντικά τον παραπάνω κίνδυνο.

Παράλληλα αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την μειωμένη κατανάλωση καυσίμου των μηχανημάτων είτε αυτά είναι μηχανήματα συγκομιδής είτε είναι τα μηχανήματα που ακολουθούν για την καταστροφή  των στελεχών και το όργωμα. Είναι γνωστό αλλά και κατανοητό ότι οι ξηρές συνθήκες πάντα συντελούν στην οικονομία ενέργειας αυτού του είδους.

Ένα επίσης σημαντικότατο πλεονέκτημα της πρωιμότητας είναι ότι λειτουργώντας  σε ξηρό περιβάλλον δεν συμπιέζεται υπερβολικά το έδαφος με αποτέλεσμα να μην αλλάζει η δομή του και το όργωμα που ακολουθεί να είναι ευκολότερο και το χώμα που επεξεργάζεται να είναι σε ανάπαυση και σε μεγαλύτερη επαφή με τον ήλιο για μακρύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό συνεπάγεται ευκολότερη  και οικονομικότερη επεξεργασία του εδάφους για όποιου είδους καλλιέργειας ακολουθεί τη επόμενη χρονιά ανεξάρτητα αν είναι χειμερινή ή ανοιξιάτικη.

Και δεν σταματάει εδώ αυτό αλλά σε ένα σωστά και ξεκούραστα επεξεργασμένα έδαφος που δεν έχει αλλάξει η δομή του οι προσδοκώμενες παραγωγές κάτω από τις ιδίες συνθήκες είναι πάντα μεγαλύτερες. Και αυτός ο κύκλος είναι συνεχιζόμενος, γιατί η μια χρονιά ακολουθεί την άλλη και η μια καλλιέργεια την άλλη. Η ανθρώπινη εμπλοκή είναι μικρότερη το κόστος ελαττώνεται και παράλληλα αυξάνεται ο ελεύθερος χρόνος του παραγωγού που μπορεί να γίνει εργαλείο για καλύτερη ενημέρωση αλλά κυρίως για την όποια λειτουργία του κάτω από συνθήκες μικρότερης πίεσης.

Αξία λοιπόν ή υπεραξία ή πρωιμότητα; τα συμπεράσματα δικά σας όπως και η απόφαση για στροφή στις πρώιμες ποικιλίες βαμβακιού.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΟΣΟΣ

 ΑΓΡΟΤΗΣ             

Μοιραστείτε: